Головна

Метафізичні передумови християнського міросознанія

Римська трактування природно-правових норм знаходить відгук в ранніх ідеологів християнства. Вона застосовується до морально-релігійного закону. Християнська інтерпретація ідеї природною права відбилася на представленні про суть цієї ідеї. На місце загального морального закону, проповідуваного філософією стоїків, християнство джерелом морального закону ставить мудрість і волю Божу. Відповідно до цього й природне право тепер розглядається як відображення божественної справедливості згідно з планами Творця.

У Середньовіччі праву, що залежить від людської волі (волеустановленному) протиставляються незмінні встановлення божественного і природного права. Природне право ототожнюється з чинним правом. Сумніви торкалися лише питання, зливається воно з поняттям божественного права або зіставляється з ним. Безперечним було визнання природного права обов'язковим і існуючим вище над кожне другогозаконодательства.

Система природного права Середньовіччя утворилася комбінація з римського права та правоположеній Священного Писання. Ідея природного права носила теократичний характер.

Найбільшим християнським мислителем періоду патристики, одним з видатних «батьків церкви» був Аврелій Августин (354 - +430). Головні його трактати «Сповідь» і «Про град Божий". Основною ідеєю його релігійної філософії є пізнання Бога та Божественної любові - ось мета і єдиний зміст людського духу. Бог - це єдине, досконале, абсолютне буття, все інше існує лише завдяки божественній волі. В усій природі нічого не може відбутися без участі надприродних сил.

Згідно елліністичної філософії, Августин вважав: мету і сенс людського життя - щастя, яке досягається в Бозі. Головна теза навчання - першість віри над розумом. Найвищий авторитетна джерело віри - церкву як єдина непогрішним остання інстанція всякої істини.

Ідея нерівності відстоюється їм, як вічний і незмінний принцип громадського життя. Нерівність є стороною ієрархічної структур суспільного організму, створеної Богом. Земна ієрархія - відображення ієрархії небесної, «монархом» якої є Бог. Намагаючись запобігти звертання народних мас до єретичним навчань, Августин посилається і на християнську ідею рівності всіх людей перед Богом - усі люди походять від одного праотця.

Августин висуває думку про єдність людської і божественної історії, які течуть у протилежних, але взаємно нероздільних сферах. Змістом їх є бій двох царств (градів) - Божого й земного. Дуалізм Бога і природи переноситься, таким чином, і на суспільний розвиток. Божий град представляє меншу частину людства. Це ті, хто своїм морально-релігійним поведінкою заслужили в Бога спасіння і милосердя. В земному граді, навпаки, залишаються самолюбні, жадібні, егоїсти люди, забуваєте про Бога. Божий град постійно посилюється в суспільно-історичному розвитку, особливо після приходу Ісуса. Головна передумова приналежності до Божого граду - смиренність і покірність перед Богом і церквою.

Земний правопорядок світських держав схильний до дії злих, демонічних сил. Щоб убезпечити людей від того впливу, необхідно соціальне життя освятити ідеями вищої божественної справедливості.

Правопорядок на землі не може встановити сама людина. Його створив Бог після гріхопадіння перших людей, щоб вберегти наступні покоління від загибелі в безодні зла та незліченних злочинів. Підстава правопорядку - це страх Божий. Бог, погрожуючи людині вироком, тим самим допомагає йому утриматися на краю безодні зла.

Цікаві висловлювання Августина з питання про рабство: рабство несправедливо з позиції природничого права, яке проповідували стоїки, але справедливе як наслідок гріха. На думку Августина, рабство - неминуще явище, що терплять тимчасово, щоб не затівати смути, а постійне, тому що воно стало природним внаслідок зіпсованість людської природи. Рабство буде існувати, поки існує земне людське суспільство. Тільки в Божественному царстві не буде рабства.

Мислителем, який зробив спробу систематизувати християнські ідеї, звести їх в єдине ціле несуперечливе, став Фома Аквінський (Аквінат) (1225-1274). Його філолофсько-правові погляди викладені у трактатах "Сума теології», «Про правління государів", а також в коментарях до «Політики» та «Етики» Арістотеля.

Основні положення права і закону трактуються Аквінат в контексті християнських уявлень про місце та призначення людини у божественному світопорядку. Висвітлюючи ці питання, постійно він апелює до теологічно модифікується положенням античних авторів про природному праві та справедливості, вчення Арістотеля про політику і про людину як «політичне істоті» і т. д.

Якщо Арістотель розумів державу як природну форму людської гуртожитку, то для Аквината, полемізують з античним філософом, воно є вищим витвором мистецтва, створенням людського генія. Процес управління державою аналогічний до того, як Бог керує світом, а душа керує тілом. Головна об'єднуюча сила, без якої розпалася б державність, - це воля правителя. Початок, що консолідує всі зусилля держави, має бути єдиним. Тому найкраща форма правління - монархія. Вона - найвищий тип держави, тому що влада монарха похідна від божественної влади.

Суть держави Аквінат пояснює аналогією з біблійної картиною існування світу. Государ для неї - творець соціального миру. Його воля приводить в рух соціальне життя. Якщо головне завдання государя - бути керманичем, то головна чеснота народа-покора волі керманича.

Людина, на Аквінату, - істота розумне, що володіє свободою волі. Розум (інтелектуальні здібності) - корінь всякої свободи. Вільна ж воля - це добра воля. Свобода - здатність людини діятиме відповідно до розумно пізнаної необхідністю, що випливає із божественного статусу, характеру і цілей порядку світобудови і обумовлених цим законів.

Ці положення він конкретизує у своєму вченні про закон і право.Закон у нього виступає як загальне правило. Він повинен виражати загальне благо всіх членів суспільства і встановлюватися усім суспільством або тими, кому вона довірила піклування про себе. Важлива характеристика закони - його оприлюднення. Без оприлюднення він бути не може ні правилом, ні мірилом людської поведінки.

Аквінат класифікує закони на вічні, природні, людські і божественні.

Вчений закон - це загальний закон світопорядку, которийвиражает божественний розум як верховне загальносвітове початок, абсолютне правило і принцип, що керує загальним зв'язком явищ світобудови.Він джерело всіх інших законів.

Безпосереднє прояв цього закони - закон природний: природа і все створіння (і чоловік) рухаються до мети, зумовленої законами природи.

Людський закон визначається Фомою Аквінським, як позитивний закон, який забезпечений примусовою санкцією проти порушень його. Людським (позитивним) законом вважає він встановлення лише, що відповідають природному закону (веління фізичної та моральної природи людини). В іншому випадку такі установлення не закон, а його спотворення. З цим пов'язується розмежування їм справедливого і несправедливого людського (позитивного, позитивного) закону. Мета людського закону - спільне благо людей. Позитивний закон має встановлювати правила, прийнятні для виконання звичайнісінькими, недосконалими у своїй більшості людьми. З цим пов'язана однаковість (рівність) вимог, які пред'являються позитивним законом до всіх людей в ім'я спільного блага.

Божественний закон - закону (правила сповідання), даний людям в божественному одкровенні (Старому і Новому Завіті). Він необхідний як доповнення до людських правилами: для вказівки на кінцеві цілі людського буття; як найвищий і безумовний критерієм для керівництва в суперечках про справедливість та рівність, про людські закони; для направлення внутрішніх (душевних) рухів людини; для викорінення всього злого і гріховного, в тому числі й того, що людським не забороняється законом.

Трактування законів доповнюється Аквінат вченням про право. Право - це дія справедливості у божественному порядку людського співжиття. Справедливість же передбачає ставлення людини до інших людей, а не до себе і полягає в відплату кожному свого. Він розділяє уявлення Аристотеля про зрівнює і що розподіляє справедливості.

Право (праведне, справедливе) визначається як відоме дію, рівняння у відношенні до іншої людини в силу певного способу рівняння. При рівнянні за природою речей йдеться про природне право, при зрівнянні з людського волеустановленію-о цивільному, позитивному праві.Право, яке встановлюється людською волею (людським законом), Аквінат називає також людським правом. Закон тут виступає як джерело права. Але людська воля (і волевиявлення) може зробити правом лише те, що відповідає (не протирічить) природним правом.

Природне право - спільне для всіх живих істот (тварин і людей). Право ж, що відноситься тільки до людей, Фома Аквінський називає правом народів.

Божественне право ділиться на природне божественне (безпосередні висновки з природного закону) і позитивне божественне (право, дане Богом єврейському народу).

Таким чином, Хома Аквінський розробив в цілому послідовний та глибокий християнсько-теологічний варіант юридичного праворозуміння. Його філософсько-правові погляди отримали подальший розвиток у томістскіх та неотомістскіх концепціях природного права.

В цілому слід зазначити, що головна особливість філософських навчань християнського Середньовіччя складається в їх теоцен-тріческом характер. Принцип теоцентризм, послідовно проводиться і Августином, і Фомою Аквінським, стверджував Бога як центр світобудови і головного хранителя світового і соціального порядку. Бог виступав як законодавче першооснова, з якого виходять усі релігійні, моральні та правові норми. Завдяки божественного заступництву соціальне життя людей не перетворювалася в хаос, а сама людина успішно боровся з диявольськими спокусами, що штовхають його до пороків і злочинів.