Головна

Неопіфагореізм

У I ст. до н. е.. відроджується згаслий в IV ст. до н. е.. Піфагореїзм. Однак відродженням це можна назвати досить відносно. Новий Піфагореїзм, по-перше, мав в собі безліч елементів, що належать платонівської, періпатетіческой і стоїчної школам. По-друге, він був набагато менш науковим і набагато більш релігійним і навіть містичного навчання, ніж давнє піфагорейство. Бажаючи представити себе спадкоємцями стародавніх піфагорійців і тим самим довести старовину своїх навчань, піфагорійці цього часу видають свої власні твори за твори Піфагора і його безпосередніх учнів. Поєднуючи платонічні та стоїків доктрини, неопіфагорейци вчили про первинну монада (одиниці) як про діяльному початку і про діаді (двоіце) як про пасивно матерії. Монада породжує все одиниці, діадему - все двійки. Числа, що утворилися з одиниць і двійок, породжують площині, площині - обємні тіла, з обємних тел виходять тіла, наділені вагою, тобто фізичний світ. У рамках неопіфагореізма розробляється релігійно-символічна філософія. Так, згідно з модерато з Гадеса, стародавні піфагорійці, не бажаючи відкривати натовпі свої таємниці, закодували їх особливими символами, які треба розгадати. Цими символами є числа, а математика є не що інше, як прихована теологія і філософія. Одиниця означає для нього символ єдності й тотожності, причину гармонії і сталості речей, тоді як двійка - символ інобуття і неподобія, причина зміни. Згідно з іншим неопіфагорейцу, Нікомаха з Герази, який написав «Вступ до арифметику», числа існували як зразки речей в розумі бога до всякого творення світу. У його вченні виразно переплітаються піфагорейський елементи і космологія платонівського «Тімея». Чудовим представником неопіфагореізма був знаменитий Аполлоній з Тіани, що жив в кінці першого століття н. е.., який прагнув втілити в своєму житті ідеал піфагорейської моральності. Для пізньоантичного язичництва ця фігура була настільки важлива, що в третьому столітті за наказом імператриці Юлії Домни, дружини Септимія Півночі, була написана його біографія, образ головного героя якої повинен був змагатися з образом новозавітній Ісуса. Аполлоній зображувався як людина надзвичайної освіченості, найчистішої морального життя, наділений магічними силами, що обєднав у собі язичницьку релігійність Сходу і Заходу. Наскільки можна судити, Аполлоній Тіанскій ісповідував єдиного Бога, протиставленого

безлічі богів популярної релігії. Цьому верховному богу були не потрібні ніякі жертвопринесення, він був відділений від усього і не міг бути пойменований ніяким земним імям.

Найважливішою фігурою неопіфагореізма є, без сумніву, Нуменій Апамейскій, оригінальний мислитель, що жив у другій половині другого століття н. е.. і що зробив величезний вплив на неоплатонічну філософію і частково на «батьків церкви». Головними авторитетами Нуменія серед грецьких філософів були Піфагор, Сократ і Платон, причому двох останніх Нуменій вважав піфагорійцями. Однак і Піфагор, за Нуменію, був зобовязаний своєю мудрістю «славним народам» Сходу, а Платон був для нього «Мойсей говорить по-аттичний». Спираючись на Платона, Нуменій будує свою теософію трьох богів. Він говорить про перші бога, що представляє чисте благо, розум, початок всякої суті, царя, який нічого не робить. Другий бог є творцем світу, він причетний перший богу. Другий бог дивиться на прообрази речей, діє на матерію і творить видимий світ. Третім богом є створення друге, тобто світ. У першому бога Нуменія поєднуються Платонова «ідея блага» і Аристотелівською «Розум», другий бог - це, звичайно, деміург з платонівського «Тімея». Нуменій жорстко протиставляв тілесне і безтілесне. В області психології Нуменій навчав про два душах, розумною і нерозумною, які присутні в кожній людині. Він вчив і про двох душах світу, благий і злий. Сходження душі в тіло є для Нуменія безумовним злом. Різке протиставлення тілесного і безтілесний, першого бога і другого бога, благий і злий душі давало привід говорити про дуалізм Нуменія, а також бачити в цьому дуалізм НЕ грецькі, але східні впливи. Завдяки свого вчення про трансцендентності, тобто «потойбічних» першого бога, вчення про божество-посереднику, яка творить світ, про відмінність благий і злий душ, синтезу платонічних і піфагорейський доктрин, особливим місцем, яку приділяють східної мудрості, Нуменій стає однією з « культових »фігур для пізньоантичної філософії.

До неопіфагореізму примикає, але не зливається з ним, «герметична література» та «Халдейські оракули». Герметична література це одкровення бога Гермеса, під яким у цю епоху розуміється не сільський божок стародавньої Аркадії, і навіть не божество олімпійського пантеону, але єгипетський 157

бог Той, що став в грецькому перекладі «Гермесом тричі найбільшим» Головною темою герметичній літератури було спасіння душі через пізнання нею своєї божественної природи. Це пізнання давалося відкриттям Гермеса тричі видатного.

«Халдейським оракулами» називалися поетичні твори, створені в кінці другого століття батьком і сина, які носили загальне імя Юліан. Жахливі за формою і змістом грецькі гекзаметри розкривали вчення про божество і спасіння душі. «Халдейські оракули», починаючи з Порфирія, користуються величезним авторитетом у філософів-неплатників, які бачать в них вершини містичного сходження до вищого божества.