Головна

«Христології» Кузанця (Вчення про «конкретний максимумі»)

«Христології» Кузанця (Вчення про «конкретний максимумі»). Особливе значення для Кузанця має вчення про «конкретний максимумі» - філософське обгрунтування таїнства Боговтілення. Як ми вже говорили, саме цей пункт церковного вчення був особливо важливий для мислителів Відродження, оскільки був основою для виправдання матеріального аспекту природи і людини.

«Все обмежені предмети, - пише Кузанец, - знаходяться між максимумом і мінімумом. Хоча для кожної даної речі мислима і велика, і менший ступінь обмежень, однак без догляду в актуальну безкінечність: нескінченна кількість ступенів сущого неможливо ... » Актуальна (здійснена) нескінченність сходинок означала б, що число ступенів досягло безкінечності, що неможливо, оскільки «додатком та перевищенням не досягти нескінченності». Отже, будь-який реальний ряд ступенів сущого кінцевий. Жодна обмежена річ не може ні піднятися до абсолютного максимуму, ні опуститися до абсолютного мінімуму, так само як Він не може ні опуститися, ні піднятися до неї. Звідси випливає ще, що «жодна істота не може досягти максимального досконалості в своєму роді, я не перейду в інший рід». Адже максимальне досконалість будь-якої

речі, за Кузанця, - це Бог.

«Якщо б все ж таки існував актуально максимум конкретного виду, для даної конкретності він виявився б актуально всім тим, що тільки може бути в потенції і цього виду, і його загального роду» (4: 1, 147). Так, максимальна лінія не лише вичерпує всіх можливих лінії, але збігається з усіма геометричними фігурами і крапкою.

Такий конкретний максимум був би:

1) «повнотою цього виду і всього роду як прообраз, жизнь, форма, підставу і досконала повнота істини всього того, що тільки можливо для даного виду»;

2) був би «у незрівнянно високому рівність з будь-яким індивідом цього виду» та «крутив у своїй повноті всі їхні приватні досконалості»;

3) буде «і Богом, і творінням», основою ж свого існування матиме лише Абсолютний Максимум;

4) буде незбагненний (для розуму), тому що ніяк не можна мислити

а) його зєднання з кінцевим,

б) його виникнення в часі;

5) не буде ні Богом (тільки), ні творінням (тільки), ні їх зєднанням (бо їх підключення немислимо).

Отже, гіпотетичний конкретний максимум був би, по суті, «теофанією», безпосереднім явищем Бога у світі. Таку явище, за Кузанця, можливо тільки в людській природі. Це «серединна природа», «найвищий ступінь нижчих і нижчий щабель вищих порядків», що зєднує нижче і вище. Природа людини «містить в собі розумову і чуттєву природу і стягує в собі весь Всесвіт: вона є мікрокосм, малий світ, як називали її з повною підставою стародавні».

Христос - не тільки втілився Спаситель. Він був від століття, як один з Ликов Трійці, совечний Отця, саме він був тим «каналом», через який відбувалося «вилив» (еманація) всього створеного з Першопричини. «...Через Нього ... як через початок своєї еманації та кінцеву мету свого повернення (reductionis), вони (створені речі) і виходили б з абсолютної Максимуму в конкретне буття, і зійшли б до Абсолюту »(4: 1, 151). Оскільки «еманація» - поняття поза часом і простором, то Христос не тільки «сходи» сходження сущого на початку і сходження в кінці, але і зараз, і вічно Він є Жива Звязок всього сущого з Абсолютом. Якщо б не Христос і встановлюється Їм звязок, «не була б ні Творця, ні творіння: адже хіба (можна було б сказати), що конкретність творіння йде від абсолютного божественного буття, якщо б ця конкретність була непоєднуване з Богом? Саме завдяки конкретному Максимуму (Христа) всі речі тільки і могли б не просто існувати від Божественного Абсолюту, але і походити від Нього як конкретні завдяки вищому зєднанню з Ним в цій їх конкретності (обмеженості) »(4: 1, 152).

Хоча вчення про Христі викладена так, щоб не суперечити церковної догматики, в

нього в «згорнутому вигляді" укладені висновки, швидше за близькі до герметичній традиції (і в той же час відбивають вчення Христа, як його заново відкривали в своєму серці мислителі Відродження).

1) «Конкретний Максимум» (Христос) єдиний, і не може бути двох, трьох і так далі, але не тому, що лише один народжений чоловік (Ісус) став Богом, але тому, що всі індивіди, які досягли певної ступені в любові і пізнанні, зливаються воєдино з Христом (простуючи в ступенях цієї єдності, входячи спочатку в Тіло Христове - Церква, потім в Душу і Розум). «Як кожен, хто любить перебуває в любові, так всі люблять Істину - в Христі» (4:1,171).

2) Христос - не стільки особистість, скільки принцип, тому «друге пришестя» Христа може здійснитися не в одному тілі, але в сукупності душ, які прийняли Його в своє серце (у яких, як мовиться в Апокаліпсисі, на чолі буде Імя Його).

3) Природа Христа вже зараз складає основу природи кожної людини; другий є розгортання перших, і сходження до Нього буде не «еволюцією» (розгортанням), а «інволюцією» (згортанням) або «редукцією» (зведенням до основи). Чим більше людина намагається відокремитися і відрізнити себе від інших людей, то далі він від Христа (по суті, це випад проти папства), тому що Христос - втілене живе рівність усіх людей ( «тотожність»).