Головна

Філософська віра Ясперса

Філософська віра Ясперса - умова безмежної комунікації і, тим самим, умова здобуття справжнього самобутній екзистенції. Філософська віра не може бути виражена в будь-яких догмати і взагалі загальнозначуще. Істина віри - не те, що я знаю і можу розповісти іншим, але те, чим я живу, що я є. «Істина, якій я живу, існує лише завдяки тому, що я стаю тотожним їй; у своєму явищі вона історична, в своєму обєктивному висловленні вона не загальнозначимих, але безумовною» (6: 422). Мислителі, єдині у філософській вірі, з необхідністю повинні давати їй різні вирази, у відповідності зі своєю історичною ситуацією.

Зміст філософської віри Ясперс висловлює в трьох тезах (6: 434): Бог є (і Він є трансценденція); існує безумовна вимога; світ має зникаючих наявним буттям між Богом і екзистенцією (світ є мова любові Бога).

У віри Ясперса є свої «святі», - це філософи, які підтвердили філософську віру своїм мучеництвом: Сократ, Боецій, Бруно. Молитви у звичайному сенсі як словесного звернення до Бога або святим у Ясперса немає, але є якийсь аналог молитви в дії трансцендірованія, коли екзистенція, звертаючись зовні себе, вступає в безпосереднє сполучення з трансценденції. «Обєктивна повинно залишатися в русі і як би випаровуватися, щоб у зникаючої предметності саме завдяки зникнення ставало ясно наповнене свідомість буття» (6: 429). З «випаровуванням» розсудливо фіксованого предметності екзистенція отримує здатність вільного польоту в просторі ніщо, яке замість жахливої прірви стає для неї простором вільного польоту.

Основне протиріччя у філософствуванні Ясперса - протиріччя, усвідомлювати та прийняте як діалектичного джерела руху думки, - це протиріччя між індивідуальним і загальним. На боці загального, по-перше, вимога «безмежної комунікації», яке, наприклад, виключає використання релігійних символів не загальнозначимих, не прийнятних для кожної людини, в тому числі не віруючого в Обявлення та чуда. Якщо б не факт наявності багатьох релігій, Ясперс напевно більш виразно спирався б на християнство, але йому доводиться шукати «спільний знаменник» всіх релігій, який міг би бути основою загального порозуміння в «безмежної комунікації». По-друге, вимога розумності. Розум - це і є вимога безмежної комунікації та рух до неї. «Будь-яке почуття істини розкривається лише тоді в чистому вигляді, коли воно очищене в русі розуму» (6: 440). Відповідно, Ясперс заперечує у вірі та її зміст все ірраціональне, недоступне розуму і тому некоммуніціруемое, як, наприклад, досвід християнських містиків.

З іншого боку, людська ситуація завжди індивідуальна, і в прикордонній ситуації це самотність оголюється особливо гостро. Але індивідуальність ніколи не залишається самодостатньою замкнутою в собі сферою, тому що екзистенція спочатку

історична, в усіх чотирьох своїх модусу. Це означає, що вона робить себе з матеріалу, отриманого від традиції, а традиція - завжди повідомлення, комунікація. Тому питання, що є первинним, індивідуальне або загальне, позбавлене сенсу.

Індивідуальне протистоїть загальній у вічній боротьбі - і це не тільки діалектична боротьба на плані ідей, але й духовна боротьба що стає духу, і навіть соціальна і політична боротьба людини проти нищівного індивідуальність масового порядку існування. Однак ця боротьба дозволяється в кінцевому рахунку в гармонійну єдність, тому що ні в одній сфері, включаючи соціальну, індивідуальне не може існувати без загального, і навпаки.