Головна

Вішнуїзм

Перше з двох головних напрямків індуїзму - вішнуїзм виник ще в мау-рійська добу, але значного поширення отримав в гуптскій період. Головне божество Вішну у ранніх текстах виступає під іменем Нараяна. Нараяна-Вішну, очевидно, божество аборигенів Північній Індії. Вже тексти Брахман називають його могутнім богом і ставлять іноді так / ке вище поздіеведійокохо творця всесвіту Праджапаті.

Пізніше Нараяна ототожнюється з вишнями - одним з ведійських варіантів сонячного божества. Ім'я бога Вішну, судячи з усього, також аборигенного походження. У даль-нинішні це подвійний образ згадується вже виключно під Вішну ім'ям, а релігійна течія, що оголошує його верховним божеством, отримує назву вішнуїзм.

Незвичайна популярність вішнуїзм в Індії пояснювалася значною мірою справді унікальною здатністю цієї гілки індуїзму асимілювати різні вірування. Це здійснювалося за допомогою розробленої системи вью \ п аватар. Суть поняття «вьюха» полягає в тому, що всемогутній божество Нараяна-Вішяу послідовно розкриває себе в чотирьох різних формах; з Вішну, таким чином, злилися ще декілька популярних місцевих божеств, серед них чи не затуляють Нараяну в наступній літературі Ваоудева. Багато атрибути середньовічного Вішну сходять саме Васудеве до: він пов'язаний з божественною птахом Гаруда. У вішнуїзм було включено ще одне місцеве божество - Крішна, яке незабаром стало одним з найпопулярніших. Крішна - божество пастухів, він зображується пустотливим юнаків, що вступає в любовні гри з пастушками. Отже, система вьюхі допомогла розчиняти в вішнуїзм образи Васудеви і Кришни.

Ще більш значною за результатами виявилася синкретична тенденція, пов'язана з поняттям «аватари». Слово ото означає «сходження» або, точніше, «земне втілення божества в інтересах людей». Рання література згадує чотири аватари Нараян-Вішну, надалі перелік доходить до 29. Подібний принцип поєднання різнорідних міфів дозволив втягнути в сферу вішнуїстського сюжетів подання із самих різних культів. Перерахуємо лише найвідоміші з них. У трьох із своїх образів Вішну виступає у вигляді тварини: як гігантський вепр він рятує Землю від загибелі у водах; в час потопу він у формі риби тягне за собою індійський ковчег - корабель, на якому рятується патріарх людей Ману; як черепаха він бере участь у процесі пахтанія океану. Як божественний герой Рама він бере шлюб з Сітой (богинею землеробства) і, звільняючи його від демонічного володаря Рава, завойовує Ланку. Тема ця послужила потім центральним сюжетом прославленої «Рамаяни» Валимікі.

Істотною відмінністю індуїзму НЕ тільки від брахманізму, але й від більшості інших релігійних систем є те, що це вчення було пов'язано не з одним, а з трьома божествами, що кожний із них у принципі рівноправний двом іншим. Цей суто індійський варіант «трійці» отримав назву «Трімурті» (т. е. три образи). Він включає в себе Брахму - бога митця, Вішну - бога зберігача всесвіту і Шиву - бога руйнівника. Перший з них - Брахма прийшов в індуїзм з власне водійського пантеону, в пізнішій релігії він швидше вираження самої ідеї творіння, ніж самостійне божество. У відміну від Вішну та Шиви (а також від Богині-Матері Шакті, яка зайняла важливе місце в індуїстському пантеоні) Брахмі майже не присвячувалося храмів, хоча в богословської літератури він і часто згадувався. Разом з тим кожен з цих трьох богів відображав весь світ. Послідовники Вішну іменували його не тільки зберігачем, а й творцем і руйнівником всесвіту. Шива також могла поєднувати усе три космогонічні функції. Ця риса відкривала дорогу як до віротерпимості, так і до природного співіснування різних філософських вчень. Це внутрішня єдність цілого і частини, примітивної релігійності п абстрактного умогляду, пронизаного містикою, являє собою характерну рису як системи індуїзму, яка надалі увібрала в себе всі основні релігійні течії Індії.